Sushi este cu siguranță cel mai popular fel de mâncare japonez și probabil cel mai cunoscut la nivel mondial cand vine vorba despre bucataria asiatică. Interesant și mai puțin cunoscut este faptul că sushi nu își are originile în Japonia, așa cum este percepția generală a majorității oamenilor. Da, ați citit bine! Oficial, sushi este originar din câmpurile de orez existente de-a lungul râului Mekong, situat in sud-vestul Chinei și care se întinde până în Myanmar, Laos și Thailanda.

“Narezushi”, așa cum era denumit la începuturi, sau sushi, așa cum este cunoscut în zilele noastre, a fost documentat oficial pentru prima dată în secolul IV. Deși Japonia este astăzi capitala mondială a sushi-ului, China este țara unde a luat naștere cultura sushi, prin crearea acestui preparat numit “narezushi”. Acest tip de mâncare asiatică era practic formată din pește sărat din abundență, pentru a preveni apariția bacteriilor și a micro-organismelor, și orez fermentat. Modul de preparare străvechi se datorează nevoii de a conserva preparatul, astfel devenind unul din cele mai practice feluri de mâncare ale acelor vremuri. De asemenea, foarte interesant este faptul că orezul era utilizat doar pentru a împacheta peștele cu scopul de a-l conserva, iar în momentul consumării peștelui, orezul era aruncat.

Ulterior, în jurul secolului VIII acest tip de mâncare asiatică a început să se raspandească din China înspre Japonia. Acolo, de-a lungul următoarelor secole preparatul a început să sufere modificări, iar în secolul XVIII conceptul de sushi a ajuns în restaurante. Sushi-ul de atunci era încă foarte diferit față de cel pe care îl cunoaștem noi astăzi, dar a rămas un pilon inspirațional pentru restaurantele cu specific asiatic de pretutindeni, inclusiv pentru noi, la Hikari, unde punem un mare preț pe autenticitatea preparatelor noastre provenite din cultura sushi.

Un nume extrem de important atunci când discutăm despre istoria sushi este bucătarul japonez Hanaya Yohei. Acesta a făcut diferența în momentul în care a realizat că orezul nu merită aruncat, ci amestecat cu puțin oțet, moment în care se formează o bucată mai mare și închegată de orez, perfectă pentru a așeza o felie de dimensiuni mici de pește deasupra ei, devenind astfel un deliciu extrem de aromat. În acest mod a luat naștere ultra-cunoscutul “nigiri”, reprezentând o mare reformă în bucătăria asiatică la acea vreme și facilitând ulterior dezvoltarea culturii sushi atât în Japonia, cât și în restul lumii.

În jurul anilor 1900, cultura sushi începe să prindă contur și în America, și în Europa. Deși există mențiuni ale termenului sushi încă din anul 1893, fenomenul ia amploare în mod special după cel de-al doilea Razboi Mondial, atunci cand Japonia a devenit din nou o piață deschisă la afaceri și turism internațional. Câțiva ani mai târziu, aproximativ după anul 1960, cultura sushi nu mai este un subiect tabu, ci devine mult mai populară, primind totodată eticheta de “delicatesă” a gastronomiei moderne.

În zilele noastre, bucătaria asiatică și cultura sushi nu mai au granițe, fiind regasite cu ușurință peste tot în lume. Pretutindeni, diferența dintre mediocritate și o experiență gastronomică de cea mai înaltă calitate este facută de autenticitatea preparatelor, nivelul de pregătire al personalului și calitatea superioară a ingredientelor folosite. La Hikari ne mândrim cu preparate autentice inspirate de la unele dintre cele mai renumite restaurante din Japonia, o echipă pasionată de bucătăria asiatică și cu experiență în această direcție, dobândită chiar în Japonia, și, binențeles, o bucatărie în care folosim exclusiv ingrediente de cea mai înaltă calitate. Sperăm că această scurtă incursiune prin istoria culturii sushi să fie o lectură placută și interesantă  pentru voi toți și dacă v-am stârnit interesul pentru bucătăria asiatică autentică, vă așteptăm cu brațele deschise la Hikari pentru a vă bucura de o experiență gastronomică unică în Cluj-Napoca!

Pe curând!